Bazalt Kırma Eleme İçin Tesis Seçimi

Bazalt Kırma Eleme İçin Tesis Seçimi
Taş kırma eleme tesisi seçerken, kırılacak taşın tipine göre seçim yapmak gerekmektedir. Çünkü, kırma eleme tesisleri temelde çalışma prensibi olarak benzer olsa da kırdığı taş tipine göre kullanılan ekipmanlar değişkenlik göstermektedir. Bazalt kırma eleme tesisi adından anlaşılacağı üzere, bazalt kırmaktadır.

Şimdi gelelim bazalt kırma eleme için tesis seçmeye,

Bazalt çok sert, aşındırıcı bir volkanik kayaçtır ve bu özelliği  genel olarak dünyanın pek çok yerindeki bazalt yataklarından çıkan farklı bazalt türlerinde de görülmektedir. Demek ki seçeceğimiz taş kırma eleme ekipmanları, sert ve aşındırıcı bazalta karşı dayanımlı olmalıdır.
Öncelikle standart bir tesiste sırası ile olması gereken ana makinaları sıralayalım. Bunlar; titreşimli besleyici, primer kademede taş kırma makinası, titreşimli elek ve uyarlanabilir ekipmanlar; sekonder kırıcılar,  elekler , tersiyer kırıcılar ve stok bunkerleridir. Ayrıca uyarlanabilir konveyör bant sistemleri ve de kontrol sistemi yani panosu seçilmektedir.

Biz bu yazımızda bazalt kırma eleme için ana ekipmanları seçip, bu ekipmanları niye seçtiğimizi anlatacağız.

Hazırsanız başlayalım,

  • Titreşimli besleyici, bütün kırma eleme tesislerinde standart olarak kullanılmaktadır. Çünkü tesiste kırılacak olan tüvenan ( ham ) malzemeleri kamyon , kepçe veya loader ile almak için tasarlanmıştır, farklı ekstra özelliğe sahip modelleri olsa da, genel olarak çalışma prensibi şu şekildedir, iş makinaları ile beslenen tüvenan malzemeleri, zırhlı yan duvarlarındaki eğim ile  ortada ki besleme tablasına, buradan da bu tablaya alttan bağlı, vibro motorların yapmış olduğu titreşimler ile primer taş kırma makinasını beslemektedir.
Biz bu tesiste bazalt ile besleme yapacağımız için, seçilecek titreşimli besleyicinin iri bazalt kayaları gövdesini aşındırmadan kırıcıya iletebileceği, aynı zamanda bazalta yapışmış kaba toprağı da ayıracak bir, bypass ünitesine sahip olmalıdır.
Titreşimli kaya besleme bunkeri, bu işler için uygun seçim olacaktır.
Sıradaki seçimimiz primer taş kırma, bu konuda bütün taş kırma eleme otoriteleri tarafından kabul görmüş kırıcı seçeneklerinden ilki çeneli kırıcı, ikincisi ise konik kırıcıdır.
 
  • Çeneli Kırıcılar, biri sabit, diğeri hareketli iki adet zırhlı plakalardan, hareketli plakanın beslenen malzemeye yaptığı eksantrik hareketler sureti ile aralarına sıkıştırarak, ezerek kırdığı en çok kullanılan taş kırma makinasıdır.
Konkasör olarak da bilinen çeneli kırıcıların bu kadar çok kullanılmasının başlıca sebepleri, bütün taş tiplerinde kullanıma uygundur, kapasiteleri yüksektir, işletme ve bakım maliyetleri düşüktür, sekonder kademede kullanıma uygundurlar.
 
  •  Konik Kırıcılar, pek çok parçadan oluşturulmuş üst düzey taş kırma makinalarıdır. Eşsiz kırma  yeteneği manto adı verilen hareketli konik başlığın, konkav adındaki sabit başlığa dört bir yandan yaptığı, eksantrik açılıp kapanma hareketi ile maden ve maden cevherlerini, konkava sıkıştırıp, ezmekte, malzeme akışı ise dikey olarak yapılan bu işlemler sırasında doğal yerçekimi ile yürütülmektedir.Konik kırıcılar, bütün sert ve silis oranı yüksek olan aşındırıcı madenler ve maden cevherleri için kullanabilen,  genellikle sekonder kademede görev alan, bazen de tersiyer kademede kullanılabilen, ilk yatırım maliyeti yüksek, fakat işletme maliyeti düşük seviyede olan, bazalt gibi sert kayaçları kıran, öğüten makinalardır.
Gördüğünüz gibi iki kırıcıda bazalt kırmak için gereklidir.
Burada kilit nokta şudur, tüvenan olarak beslenecek bazaltın büyüklüğüne göre primer kademede çeneli kırıcı, sekonder kademede konik kırıcı seçmek akıllıca olacaktır, çünkü çeneli kırıcıların çene, yani ağız açıklığı oldukça kolay bir şekilde oldukça iri kaya parçalarını alabilecek kadar açıklıkta ayarlanabilmektedir, konik kırıcılarda ise çene yani mantonun ağız ayarı bir çeneli kırıcı kadar açılamaz, bu yüzden primer kademeli çeneli konkasör seçmek doğru olacaktır.
Bütün kırma eleme tesislerinde, tesisin kalbi niteliğindeki taş kırma makinalarını, bazalt kırma eleme tesisi için belirlediğimize göre, şimdi sıradaki makinamız ile devam edelim.
 
  • Titreşimli Elekler, elek modeline göre farklı tahrik bölgesine ve kat sayısına sahip olsa da, temelde görevi, gövdeye monte edilmiş vibro motorların yaptığı, yatay titreşimler ile helisel yaylar üzerinde çalışmakta olan ana gövdeye boşaltılan taşların, eleğin eğim yönüne doğru hareket ederken, farklı büyüklükteki elek telleri yani katları arasında elenerek, her kat için bir çıkış oluğuna bağlanıp, tercihe göre stok alanına, sekonder kırıcıya, tersiyer kırıcıya veyahut kamyon besleme bunkerine aktarmasıdır.
Biz bazalteleyeceğimiz için seçeceğimiz elek telleri ve eleklerdeki boşaltım olukları aşınmaya dirençli yapıda ve aşınmaz saçlar ile zırhlandırılmış olmalıdır.
Ayrıca istenilen kapasiteye göre seçilecek eleğin, kat sayıları, tipi, tesiste deki toplam titreşimli elek sayısı da değişebilmektedir.
 
Yukarıda sekonder kademede konik kırıcı tercih edeceğimizden bahsetmiştik, o zaman şimdi son olarak tersiyer kademede bazalt kıracak, kırıcı seçimi ve işlevi hakkında bilgi verelim.
 
  • Tersiyer kademe denilince öncelikle adını, kademesinden alan tersiyer darbeli kırıcılar gelmektedir. Fakat tersiyer kırıcılar söz konusu bazaltta, aşırı aşınma ve yedek parça masrafından dolayı tercih edilmemektedir.
Dik milli darbeli kırıcılar sekonder veya tersiyer kademede bazalt kırmak, kum diye tabir edilen ince malzemeyi almak için ideal taş kırma makinalarıdır.
Adından da anlaşılacağı üzere dik bir rotor üzerindeki statora dökülen taşları yüksek hızda, gövdede bulunan zırhlı ceplere fırlatır, burada cepler üzerinde doğal bir taştan zırh oluşturur ve taşı taşa vurarak kırma işlemini tamamlar.
 
Standart bir bazalt kırma eleme ve de stoklama tesisi için yüzeysel bilgiler verdiğimiz blog yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız.
Unutulmamalıdır ki yukarıda verdiğimiz bilgiler varsayımsal bir bazalt kırma eleme tesisinin hakkındaki tanıtım amaçlı açıklamalardır.
Gerçekte yukarıdaki sürece ek olarak, araştırma - analiz – sözleşme - plan – proje gibi kademelerde gerekli veriler toplanıp sonrasında imalat – montaj aşamalarına geçilip size en uygun bazalt veya başka maden, maden cevheri kırabileceğiniz kırma eleme tesisini dün olduğu gibi bugünde profesyonel ekibimiz ile yapıyoruz.

1976’dan beri taş kırma ve eleme denilince akla ilk gelen Bir Dünya Markası GENERAL MAKİNA!